Nylig kom Forbrukerrådet med rapporten “Vet vi hva de minste spiser?”– og funnene gir god grunn til ettertanke. Av 43 undersøkte barnematprodukter på det norske markedet, viste det seg at hele 38 IKKE oppfyller Verdens helseorganisasjons (WHO) anbefalinger for ernæring og markedsføring. Det handler ikke bare om sukker og næringsinnhold – men om noe enda viktigere: om foreldre får den informasjonen de trenger for å ta riktige valg på vegne av barna sine.
Derfor ble GroGro til
Som mamma kjenner jeg på det i hverdagen – når jeg står i butikken, leser bakpå pakker og prøver å ta gode valg for barna mine. Som gründer av GroGro kjenner jeg det i magen – når jeg ser hvordan industrien opererer med utydelig merking, skjulte sukkerkilder og markedsføring som snakker mer til foreldrenes følelser enn til barnas behov.
Jeg ser denne debatten fra begge sider. Fra kjøkkenbordet og produksjonslokalet. Fra foreldreperspektivet – og fra innsiden av en bransje som har stort ansvar. Det som nå løftes frem i Forbrukerrådets rapport, er nettopp grunnen til at GroGro ble skapt. Vi ønsket å gjøre det enklere for foreldre å velge mat som er trygg, ærlig og næringsrik. Derfor er denne debatten ikke bare viktig – den er nødvendig. Og personlig.
Når markedsføring skaper mer forvirring enn hjelp
Foreldre har mer enn nok å tenke på. Vi skal ikke måtte være detektiver i butikkhyllen for å finne ut hva «uten tilsatt sukker» egentlig betyr. Foreldre må kunne stole på at barnemat er trygg, ærlig og utviklet med barnets beste i fokus – ikke markedsføringstriks og utydelig merking. Når matvarer markedsføres med uttrykk som «perfekt for små hender» eller «balansert måltid», uten at innholdet faktisk gjenspeiler det, skaper det forvirring – ikke støtte.
Hva gjør GroGro annerledes?
Når majoriteten av barnematprodukter ikke oppfyller grunnleggende ernæringskrav og benytter seg av misvisende markedsføring, svikter vi både barna og deres foreldre. Dette undergraver foreldrenes mulighet til å ta informerte valg og kan bidra til et unødvendig høyt sukkerinntak hos små barn.
Vi i GroGro startet nettopp fordi vi så dette problemet: skjulte sukkerkilder i form av puré og nedbrutt hvetemel. Ultraprosesserte produkter laget av kraftig bearbeidede råvarer og tilsetningsstoffer. Hvorfor skal ikke barna våre også få muligheten til naturlig næring, ren mat og ekte smaker?
Dette bestemte vi oss for å gjøre annerledes:
-
Så nær hjemmelaget som mulig
-
Mer åpenhet rundt hver eneste ingrediens
-
Bruk av hele råvarer med minst mulig bearbeiding
-
Fokus på naturlige smaker og konsistens
Mat skal være ærlig
Vi er enige med Forbrukerrådet i at «uten tilsatt sukker» skal bety akkurat det – ikke maltose forkledd som mel. Barnemat skal heller ikke markedsføres med diffuse, følelsesladede påstander. Den skal være ærlig og transparent.
Vi tror ikke vi har alle svarene – men vi vet én ting: Foreldre fortjener kunnskap og tydelig informasjon for å kunne ta bevisste valg for barna sine. Og barn fortjener den beste starten – en som legger grunnlaget for gode rutiner resten av livet.
Et nytt veikart for barnemat
Rapporten må ikke bli en døgnflue. Den må bli starten på en ny samtale – og en ny standard. Hvordan lager vi barnemat som faktisk er bra for barn, ikke bare i teori – men i praksis? Hvordan sikrer vi god, ærlig og forståelig merking som gjør det enklere for foreldre å velge riktig? Hvordan kombinerer vi ernæring, smak og bærekraft i en travel småbarnshverdag?
Disse spørsmålene må vi stille – ikke bare til produsentene, men til hele systemet rundt: myndigheter, fagmiljøer, politikere og ikke minst hverandre. Når Helsedirektoratet nå utformer nye kostråd for barn fra fødsel av, har vi en gyllen mulighet til å stake ut en ny kurs. En kurs som setter barns helse først – ikke salgsfremmende ord. En kurs der barnemat ikke markedsføres med følelser, men utvikles med kunnskap. En kurs der det er lett å ta det riktige valget for hver enkelt familie.
Vi ønsker å bidra til denne samtalen. Ikke for å peke finger – men for å bidra med erfaring, stemme og vilje. Vi heier på at Helsedirektoratet nå jobber med nye kostråd – og vi håper debatten fører til handling. Vi heier på alle aktører som prøver å gjøre det bedre. Og vi håper flere tør å stille spørsmål. Vi tror nemlig at vi allerede viser at det er mulig å gjøre ting annerledes – og vi deler gjerne av det vi har lært. Jo mer kunnskap og erfaring som deles, jo lettere blir det for flere å gå samme vei.
For vi trenger en ny åpenhet rundt barnemat – og den starter her.
Malin Bruset, mamma og gründer av GroGro